Historia

Timo Nurmi (1947–2006)

FT Timo Nurmi kuoli 29.6.2006 äkilliseen sairaskohtaukseen pyörälenkillään. Timo syntyi 13.1.1947 Turussa, jossa hän loi myös uransa ja teki pääosin elämäntyönsä. Timo oli Turun klassisen lyseon kasvatti. Hän opiskeli Turun yliopistossa orgaaninen kemia pääaineenaan ja valmistui filosofian tohtoriksi vuonna 1983. Väitöskirja käsitteli orgaanista rakennekemiaa. Post doc -aika University of Connecticutissa vei Nurmen perheen Yhdysvaltoihin. Timo työskenteli Turun yliopistossa mm. assistenttina, kunnes siirtyi Leaf Oy:n laatupäälliköksi 1988. Tutkimustyö ja opettaminen vetivät kuitenkin puoleensa, ja vuodesta 2000 hän toimi Turun AMK:n elintarviketekniikan yliopettajana.

Kansallinen ja kansainvälinen toiminta kemian hyväksi olivat Timo Nurmelle tärkeitä. Hän teki merkittävää työtä Turun Kemistikerhon, Suomalaisten Kemistien Seuran (SKS) ja Suomen Kemian Seuran (SKKS) luottamustehtävissä. Hän toimi mm. Turun paikallisseuran sihteerinä (1980–1981) ja puheenjohtajana (1989). Vuosina 1990–2001 hän edusti Turun Kemistikerhoa SKS:n hallituksessa ja toimi sen puheenjohtajana vuosina 1998 ja 1999. SKKS:n hallituksessa Timo edusti SKS:ää vuodesta 1993 kuolemaansa asti. Vuonna 2006 hän oli SKKS:n hallituksen varapuheenjohtaja, ja hänen piti siirtyä puheenjohtajaksi vuoden 2007 alusta. Kemian Päivien Säätiön hallituksen jäsen hän oli vuodesta 1999. Kemistien toiminnassa Timo oli mukana hänelle ominaisella paneutumisella ja peräänantamattomuudella. Hän oli käynnistämässä mm. kummikemistitoimintaa. Kiitokset tulevat usein liian myöhään. Näin ei käynyt Timon kohdalla. Hänelle myönnettiin SKS:n ansiomitalli vuonna 2004 ja Turun Kemistikerhon kunnijäseneksi hänet nimitettiin 2005. Timo panosti voimakkaasti myös mm. elintarvikealan koulutuksen kehittämiseen liittyvien yhdistysten toimintaan ja kehitti aktiivisesti Louna Food-verkostoa.

Timo Nurmi oli aktiivinen henkilö, joka oli aina sanansa mittainen mies. Timo oli vaikuttaja ja valmis auttamaan, kun häntä tarvittiin. Hän ei koskaan pelännyt pistää itseään täysillä likoon. Uusien ideoiden toteuttaminen innosti häntä suuresti. Läheiset työtoverit arvostivat Timon ammattitaitoa ja rehtiä toimintatapaa. Ei olekaan ihme, että hänelle kertyi monia tehtäviä työelämässä ja harrastusten parissa. Timolle olivat kuitenkin puoliso ja perhe aina tärkeimmässä asemassa.

Liisa Kanerva
Turun Kemistikerho r.y.:n puheenjohtaja 2001